2021-01-27
Comença un nou any ple de reptes marcats per l’excepcionalitat del context que estem vivint i a l’equip Liderou seguim amb el mateix compromís per la qualitat de sempre. Volem donar-li la benvinguda al 2021 recuperant la nostra secció “Gent de l’Ou” ja que encara ens queden moltes coses per explicar-vos #EggsLoversLiderou. Avui parlem amb El Joan Gratacós, cap d’operacions i director del nostre centre de classificació. El Joan es va iniciar des de ben petit al mon de l’avicultura degut al negoci familiar i té una experiència de 36 anys dins el sector, la majoria d’ells com a peça clau del nostre equip. Una de les seves grans aficions és fer pessebres, també li agrada molt passejar pel bosc i treballar el suro.
Expliqui’ns què és exactament un centre de classificació i quina funció té
Al centre de classificació separem i identifiquem els ous que provenen de les granges de producció en funció d’una sèrie de paràmetres que marca la normativa europea. I des d’aquí es distribueixen als punts de venda perquè arribin al consumidor en el mínim temps, conservant tota la seva frescor.
Primer de tot, es fa un triatge on els que estiguin bruts o fissurats, és a dir aquells que no corresponguin a la categoria A, que són els únics òptims per al consum segons dicta la normativa. Un cop fet això, es classifiquen identificant la granja d’origen i del model de producció entre
els quatre actualment homologats per la UE i es calibren un per un per tal de determinar el seu gramatge: XL pels de més de 73gr, L els de 63 a 73 gr, M de 53 a 63 gr i S els de menys de 53 gr. Posteriorment s’envasen per a la seva comercialització.
Tot aquest procés es fa molt ràpid, treballem per garantir la qualitat i la frescor, de Liderou a la botiga en 24 hores.
Un dels grans valors estratègics d’un centre de classificació és garantir la traçabilitat. Per què és tan important i com es fa al centre?
La traçabilitat és molt important per saber l’origen del producte i la seva durabilitat òptima. Una vegada arriben els ous al nostre centre, els identifiquem amb una etiqueta per sistema de cria i dia de posta, aquesta etiqueta porta un codi de barres que es el mitjà pel qual podem anar seguint la traçabilitat. En entrar a la classificadora tenim un lector per llegir les diferents etiquetes de cada lot, aquesta informació s’envia al servidor de producció i, automàticament, al generar les etiquetes de producte acabat, podem identificar l’origen i la data de consum preferent.
De quina forma el consumidor pot saber la informació rellevant sobre l’ou que està a punt de menjar?
Quina normativa avala aquest procés?
Els nostres processos estan certificats per la norma Norma Técnica IFS Food 6.1 (International Featured Standard), una de les més prestigioses del sector agroalimentari en l’àmbit internacional, certificada per Bureau Veritas. Aquesta norma certifica la seguretat i qualitat dels nostres ous i processos de producció, alhora que avalua la nostra capacitat de complir amb requisits relatius a la seguretat alimentària i demostrar la deguda diligència i uniformitat.
Com ha evolucionat el procés de classificació d’ous durant les darreres dècades i com ha influït la digitalització?
Naturalment, cada vegada més els nostres processos estan més automatitzats i els controls de qualitat que abans eren manuals els fem amb la darrera tecnologia disponible. Per posar uns exemples, actualment tenim tecnologia de visió artificial per detectar els ous amb defectes a la closca, un sistema ‘crack detector’ per identificar fissures que a vista humana no soms capaços de detectar i, per mitjà d’ultrasons, els podem identificar i separar automàticament.
Els sistemes de pesatges a dia d’avui també son electrònics per garantir que els gramatges corresponguin acuradament a la mida seleccionada. I el més important, la identificació dels ous pel seu origen, i la data de posta, com explicava abans, amb un simple codi de barres i un lector introduïm tota la informació a la classificadora, i automàticament es trasllada al codi i etiquetes del producte final que arribarà els nostres consumidors.
El test dels #EggsLoversLiderou
Quin és el plat amb ous que més li agrada? Pastis de truites.
Ous: per esmorzar, dinar, berenar o sopar? A totes hores, no tinc cap preferència.
Quants ous menja a la setmana? Uns 6 o 7.
Expliqui’ns el seu truc definitiu a la cuina per cuinar ous? No deixar que quedin molt cuits.
La truita de patates, amb o sense ceba? Les dues m’agraden.
Els ous ferrats, amb ‘puntilla’ o sense? Sense.
I la pregunta del milió: què va ser primer, l’ou o la gallina? No voldria ser jo qui, després d’una trajectòria de tants anys, descobrís el secret, deixo aquest repte per a les noves generacions.